Nattklubb - En hel del om nattklubbar


Gästgiverier

Gästgiverier

Ett gästgiveri eller gästgiferi är en vägkrog där långväga resande kan stanna till för både mat och rum över natten. Förr tiden var gästgiverierna skyldiga att erbjuda byte av häst får kungens män. Redan under Magnus Erikssons tid, år 1335, bestämdes att det skulle finnas gästgiverier längs alla större vägar som de större byarna var tvungna att driva.

Utvecklingen lagarna kring gästgiverier fortgick sedan ända till 1993 då den så kallade gästgiveristadga som ålade gästgiveriskyldighet avskaffades. Numera har gästgiverier en restaurangdel samt ofta en övernattningsdel men väldigt få kan liknas vid en modern nattklubb.De nya Gästgiverierna

De nya Gästgiverierna

Även efter att gästgiveriskyldighet i lagen avskaffats så fortsatt det finnas många gästgiverier runt om i Sverige. Det är vanligt att dessa gästgiverier är inrymda i större herrgårdsliknande byggander i natursköna miljöer.

Alla moderna gästgiverier brukar erbjuda god mat och dryck och flertalet har också tillgång till övernattning i större rum med högt i tak. De vanligaste tillfällena att besöka ett gästgiveri är:

  • Julbord med släkten
  • Konferens på arbetet
  • Bröllop med middag och övernattning
  • Jämna födelsedagsfester
  • Avkoppling med sin livskamrat i romantisk miljö